FinansiraEU
cbc-mne-alb logo

Skills for Jobs Albania – Montenegro

Saopštenje za medije- Konferenciju o mogućnostima zapošljavanja i trendovima na tržištu rada u prekograničnom području

Saopštenje za medije- Konferenciju o mogućnostima zapošljavanja i trendovima na tržištu rada u prekograničnom području

Blog Details
27.04.2023
  • Slike: 0
  • Fajlovi: 0
Fondacija Biznis start centar Bar je u saradnji sa partnerima Privrednom komorom Crne Gore i Agencijom za razvoj investicija Albanije (AIDA), 24. i 25. aprila u hotelu “Princess” organizovala "Konferenciju o mogućnostima zapošljavanja i trendovima na tržištu rada u prekograničnom području". 

Konferencija je dio projekta "Vještine za održivo zapošljavanje i inkluzivni ekonomski rast prekograničnog područja Albanije i Crne Gore" – Vještine za posao Albanija-Crna Gora, koji je podržan Programom prekogranične saradnje Crna Gora - Albanija 2014-2020 kroz Instrument predpristupne pomoći (IPA II).

Konferenciji je prisustvovalo preko 50 učesnika i to predstavnika lokalnih vlasti, malih i srednjih preduzeća, agencija za zapošljavanje, nevladinih organizacija, obrazovnih institucija i medija. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa trenutnom situacijom i trendovima u prekograničnom području Crne Gore i Albanije na polju zapošljavanja, preduzetništva, kao i barijera sa kojima se mladi i žene susreću.

Konferenciju su otvorili predstavnici Privredne komore Crne Gore i AIDA-e nakon čega je uslijedila prezentacija projekta od strane direktorice BSC Bar, Ivane Tomašević. 

Opšti cilj projekta je unapređenje zapošljivosti i preduzetničkih vještina nezaposlenih mladih i žena, kao i pružanje održive podrške poslodavcima, koji su ključni akteri u suočavanju sa izazovima nezaposlenosti. 

Konkretno, ciljna grupa će biti podržana kroz:

  •  Start-up i mentorski program za samozapošljavanje/preduzetništvo za 30 nezaposlenih mladih i žena iz prekogranične regije (15 iz Crne Gore, 15 iz Albanije);

  •  Finansijsku podršku razvoju 10 novoosnovanih biznisa (5 iz svake zemlje) u vrijednosti od 3000 eura;

  •  Organizovanu plaćenu praksu u trajanju od 3 mjeseca za 30 mladih osoba (15 iz svake zemlje). Pri ćemu će biti angažovano 30 poslodavaca (15 iz svake zemlje) koji će 3 mjeseca obučavali mlade za sticanje znanja i vještina usklađenih sa tržištem rada. Poslodavcima je obezbijeđena i nadoknada za trenere na radnom mjestu.

  •  Organizovanu stručnu obuku za turističkog vodiča za 10 osoba.

Nakon upoznavanja sa ciljevima i benefitima projekta, učesnici su imali priliku da sagledaju trenutnu situaciju, ograničenja i mogućnosti na tržištu rada u Crnoj Gori, koje je predstavio g. Milutin Vučinić iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

U nastavku je takođe predstavljena trenutna situacija, ograničenja i mogućnosti na tržištu rada u Albaniji od strane predstavnika Agencije za zapošljavanje Albanije, gospodina Dritana Mezinija iz agencije za zapošljavanje "DuaPune".

Drugog dana konferencije su učesnici imali priliku da isprate dva panela. Prvi panel se bavio temom programa podrške Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore za mlade, žene i MSP sektor. O svim prilikama učesnike je upoznala predstavnica Ministarstva, g. Anđela Gajević.

 Na drugom panelu je Prof. dr Darko Lacmanović sa Fakulteta za turizam Univerziteta Mediteran predstavio stanje i trendove razvoja u turizmu, dok su Prof. dr Sandra Đurović sa Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Univerziteta Adriatic, te Ajla Jadadić iz Unije mladih preduzetnika razgovarale o stanju i potrebnim vještinama i kompetencijama mladih za buduće zapošljavanje i omladinsko preduzetništvo. 

Na kraju konferencije je posebno bila interesantna prezentacija omladinskog preduzetništva i obrazovanja u Albaniji, koju su predstavile Liridona Ura i Armanda Terpo iz organizacije “GO2Albania”.

Na konferenciji je zaključeno je da je važno podržati razvoj obrazovanja mladih ljudi kako bi bili konkurentni na tržištu rada i postali uspješni preduzetnici. Takođe je uslijedilo potpisivanje sporazuma o saradnji sa svim zainteresovanim institucijama, organizacijama i pojedincima koji žele da u narednom periodu daju svoj doprinos na temu projekta.

Sekcija sa Fajlovima

  • Trenutno nema dostupnih fajlova

Imaš neko pitanje?

Posjeti naša najčešća pitanja ili nas kontaktiraj - tu smo za sve informacije 😊

Pratite nas na društvenim mrežama

Povežimo se i na društvenim mrežama